September 11, 2009

Long Story About My Placement

Wah, rsnye aku da lame tak menaip kat blog ni. Malas seh. Dgn byk bnd yg terjadi lately. Lagi mls le aku nk menaip. Online tu almost everyday aku wat tp tule. Nk menaip tu yg malas. Hmm..aku nk citele ape yg telah terjadi setelah aku tamat GEMS Part 1 akhir Ogos aritu.

Masa last day tu, perasaan mmg berdebar2 le sebab nk tau placement kat mane kn. Aku sgt mengharap, aku dpt Sime Darby tp jgn haraple dpt coz kali ni SD da tak amik bdk2 GEMS sbb diorg da ade training diorang sendiri. So, aku juz harap dpt company yg related dgn course aku n for sure le dpt dok kat Johor. Bknnye KL ok!Bile ms amik offer letter tu, mmg aku tak buka langsung. Yg bukakan adalah Rai, roommate aku. Aku da agak aku dpt MMHE coz Najib n Nisa dpt tmpt yg same gak. Alhamdulillah!Aku dpt dok kat Johor. Tp, aku mcm tak sedap ati coz ramai sgt yg dpt situ n the other thing is, ape relatednye MMHE ngan Biotech?Wah, tetibe soalan tu muncul di benak fikiran aku. Tapi, aku sedapkan ati je coz kwn2 aku ckp, company tu company besar n mayb diorg mmg nak ramai bdk practical. OKlah tu kan. Mmg ramai kwn2 aku yg dpt situ; Mar, Mizah, Azam, Nasrul etc including my housemates; Rai, Zaza n Rahmah. So, ktorang mmg tros decide nak dok serumah n Rahmah nak g survey rmh. OKlah tu kan. Senang ati aku. Transport pun mmg aku tak kisah coz Rai kata die nak bawak kete adik die. Oklah kn juz tong2 minyak jela ramai2. So, settle part tu.

Tetibe, ku sangkakan panas sampai ke ptg, rupanya hujan di tengah hari. Mcm2 hal yg berlaku. Huhu..Rase nk nangis plak bile ingat every single thing happened last week. Huhu..Aku decide tak nk call MMHE ari Jumaat. Aku nk call ari Selasa. So, yg da call adalah Nisa. Die juz ckp, PIC takde. So, ape2 hal nnt diorg email kat GEMS Secretariat. Oklah kn. Tetibe berlaku byk rumours. Ni yg mls nk cite ni. Huhu..First, dgr, MMHE nak wat interview utk suma yg dpt kat situ. Second, MMHE nak tapis balik based on course n CGPA (ms ni aku da start tak sedap ati coz confirm2 le course aku tak related dgn diorg), Third, da jgn call MMHE but call Khazanah. Tlh berlaku misscommunication between them. Huhu..So, aku decide tak call le diorg ms ari Selasa tu. Wait n see!

Ari Rabu pg, Rai msg, die ckp, Khazanah da start call sape2 yg dpt kat situ. Huhu..So, aku pun tunggu le phone call dr diorang tp takde ape2 pun. Then, aku ingat lg, masa tu aku kt UIA, tgh happy2 ngan kawan2, tetibe Najib msg, "Baik ko check kat email. Aku dpt kat Agrifood Puchong."Aku da tak sedap ati. Possibility aku nk dpt same tmpt ngan die adalah besar. Huhu..Dlm kalut2 lps settlekan clearance, aku tros gi ITD check email. Dgn segala hormatnye, aku telah ditempatkan di Hezmedia Creative Sdn. Bhd, Plaza Mont Kiara. Masa tu, otak aku mmg serabut r. Aku google company tu, mmg takde dlm internet. Pergh!!!!!Tak taule nk ckp pe. Aku tgk kat offer letter tu, ade name Asma. So, aku contact Asma. Asma tros call aku. Die ckp, die blur. Da tak larat nak nangis. Mase tu, aku ckp, sabo jela. Padahal dlm hati, siapa yg tau. Sorry to Mazma n Nadiah kerna aku telah meruinkan saat2 bersama korang. Huhu. Mmg muka aku da serabut le. Huhu..

Ptg, lepak bilik Ya. Nak tido, tp tak bole. Tetibe Asma call n die ckp, company tu tak tau pn yg ktorg akan start on 7/9. Company tu wat game ok!Sgt tak related ngan ktorang coz Asma Material Engrg. Mr. Hezri nk wat interview ngan ktorang tp Asma ckp, ktorang kat Johor. So, die srh emailkan resume ktorang. So, aku tros g CC Hafsa. Aku tros email resume aku. Nasib baik ade kat sent items email aku. Tp, resume tu mmg buruk r. Malas nak layan!Sambil2 tu aku on le FB beritau Wen, Aziz, n tah sape tah lg kat FB status aku. Tetibe tanpa diduga, aku nangis yg trok r kat dpn pc tu. Tak taule org2 di sekeliling perasan tak aku. Huhu..Tak tau nk ckp pe. Mmg sgt buntu waktu tu!Ptg, g berbuka kat bilik Yani. Mlm tu pun, aku mmg takde mood. Nak borak pnjg pun, mmg tak tau da nk borak ape. Sgt sedih!

Sok nye aku balik kg. Alhamdulillah!Mr Hezri kata, diorg tak bole accept ktorang n aku srh die call Miss Sabarina. So, skang ktorg free!Ptg, Asma msg yg die da dpt Kilang Honda kat Alor Gajah. Oklah. Better dr Hezmedia kan. Aku py tak tau le plak kn. Takde org call plak.

So, ptg Jumaat, aku decide nk call Miss Sabarina. Mule2 die nak letak aku kt company kat Bukit Jalil. Tapi, tetibe die letak aku kat Biotech Corp. Still kat KL but Alhamdulillah ade gak kenenye ngan course aku kn. Aku same dgn bdk2 Cherating n aku da contact diorang nk dok serumah dgn diorang. Pastu, Mr Syahmi dr GEMS plak call n aku start 14/9. Oklah. Ade seminggu cuti utk cari rmh.

Semlm, aku call Biotech Corp, Irshad n finally, Khazanah, diorang ckp, aku start 28/9 plak coz bdk2 Cherating mintak postpone lps raya. Hai, ape2 le..Plus, aku akan ade interview with Biotech Corp's Manager regarding our placement. Hai,. ape2 le. Malas da aku nak layan. Da byk sgt halangan ni. Da tak larat da nk pk.

Itu jela cite aku psl placement. So, sampai skang, aku kat rumah tak wat ape2. Jeles wei tgk kawan2 yg ln da start practical n mostly ckp best. Huhu..Hai, apele nasibku ini..Huhu..
Olá! Se você ainda não assinou, assine nosso RSS feed e receba nossas atualizações por email, ou siga nos no Twitter.
Nome: Email:

3 comments:

Najla Shuhud said... at Sunday, September 13, 2009 at 12:43:00 AM GMT+8

Byk betul halangn ko Dibut.. Xsangka sampai susah mcm tu sekali.. Kalau aku jd ko pun mmg serabut gakla.. Xpela Dibut, byk2kan bersabar.. Mn tau tmpt baru ni jauh lebih baik dr apa yg ko sangka.. kan? All the best k..

Najla Shuhud said... at Sunday, September 13, 2009 at 12:44:00 AM GMT+8

Eh, lupa plak.. Kat Biotechcorp tu siap de interview lg.. Ngan Manager pak tu.. Seram wei.. huhu

Nur Adibah said... at Sunday, September 13, 2009 at 11:37:00 AM GMT+8

Ntahle wei. Mmg byk halangan. Aku pn da tak taule wei. Da nasib aku cm ni kot. Dulu mase EIT dulu pn ade problem gak kn..Hmm..Ape nak buat..Da kelam da ms dpn aku ni..Huhu..Tak taule nk watpe. Aku nk apply keje ln wei. Tetibe rs nk sambung master tp duit takde. Huhu..Yg Biotech Corp tu pn ade interview. Entahle..mcm nak apply keje kt tmpt diorg je.Siap ade interview..huu..Pasrah jela..