December 29, 2009

Lepas Gian Tulis Blog

Tgh dok bosan2 tgu minyak turun, ak mengambil kesempatan utk menaip blog. Da lame giler x menaip. Rmi da bertanye bile nk update blog. Adoyai. Ak mls tahap cipan. Mood pun x dtg2 untuk menaip. Padahal byk cite yg share ngan korang ni.

Currently, ak kat UPM. Bile org ty watpe?Ak mesti ckp, menanam anggur di UPM. Malas nak ckp byk2. Haha..Bile org ty da keje ke?Mesti ak senyum je. Ak mls nk elaborate pjg lebar. Nnt pjg plak ty nye lg. So, btr ak senyum je. Sambil2 tu bolele ak bersedekah. Hehe..

Skang ni bkn senang nk dpt keje. Nk kene panggil job interview pn ssh. Inikan plak nk dpt keje kan. Org kate, jgn pilih keje. Tp, bg akula, kita kene pilih keje gak. Bile kita minat ngan keje tu, baru ade passion nk wat keje tu n barulah ikhlas bekerja. Serius ni!Tp, ade gak org ckp, minat itu boleh dipupuk. Yup, I agree!Tp, x sume bnd kita bole memupuk minat itu. Mcm gak org. Kalu kita da tak suka ngan org tu, tryla nk pupuk minat kat org tu. Bole ke?Kalu ak, mmg tak bole. Jgn paksa diri. Nnt merana. Noktah.

Berbalik kpd cite psl keje td. Oklah kalu nk gain experience. Bole. Grab je ape yg ade. Dptkan pengalaman. If x suit dgn diri, blah je. Cri pengalaman lain lak. Nak dptkan keje yg sesuai, kita kena try n error. x semestinye, kita amk engineering, kena gak keje engineer unless mmg minat dgn field tu. Degree yg kita dpt tu juz tiket utk dptkan keje. In a real world, kita apply segala ilmu yg da dipelajari semasa sekolah n universiti.

Sambung master??Mmg dlm plan ak. Tp, problem paling besar adalah finance. Skang ni, blajo je kene ade duit. Sedih kan?Hutang blajo pn x bayar2 lg. Tu yg x berani nk sambung lg. Lainla ak sorang je dlm family yg blajo lg. Ni ha, bwk ak ade 5 org lg yg nk blajo. So, ak pk2. Baik ak keje dulu. Kumpul duit. If ade lg rs minat nk blajo, teruskanlah usaha itu.

Kepada kwn2 di luar sana yg senasib ngan ak, Gud Luck!Same2 le berdoa utk dptkan keje yg sesuai dgn diri masing2. Kalu susah sgt, keje je kat kg. Dok kg, lgla best. Mase abis blajo, mmg plan ak nk bekerja di kg je. At least di Johore. Da penat dok KL. Tp, rezeki utk bekerja di Johore masih x dpt2. Join training kt Johore, ingatkan dptle placement kt Johore gak. Tp, hampeh. Punah harapan ak. Sabo jela. Mmg dugaan utk ak. Insya Allah. Allah maha penyayang pada hamba-hambaNya. Sentiasa berdoa utk dptkan yg terbaik dlm hidup. Amin..
December 10, 2009

Rindu nak berblog..

Lamenye tak berblog. Rindunye..Huhu...Byk je cerite nk tulis tp tula. X sempat la...Sorry sgt..Huu....Doakan ak dpt wat pe yg ak nk...
October 14, 2009

Speedtest

Kepantasan Menaip

I'm Graduated!






I'm graduated now!Perjalanan masih panjang. Arah hidup belum ditemui lagi. Masih terumbang-ambing...Thanx to my family yg dtg meraikan my 'big day'. I really appreciate it. TQVM kat ibu, ayah, Atiq, Amy, Aqil, Ariz, Anip, Pak Busu, La, Aina, Lina, Umi, Kak Mar, dan sume nye le yg memberi hadiah kepadaku. I felt honoured and appreciated. Tak sangka byk juga dpt hadiah rupenye ingatkan tak dpt langsung lg2 bunga. hehe..Thanx to Malin n Kak Mar yg sudi menumpangkan bilik mereka kpd ku. Thanx to ayah and ibu yg sanggup dtg dr jauh n sampai rmh pkl 1.44 am Isnin semata-mata utk meraikan ak convo. Dahle esoknye tros g keje..Gambo2 convo ln kali diupload ye. Gambo2 ye berada nun jauh di UTM sane..Hehe..Gambo2 di atas adele gambo2 hadiah yg dpt mase convo..TQ once again!!May ALLAH bless u all..
October 9, 2009

Convo..convo..



Ps: Pictures above were taken from google images. TQ..


Nothing to say...Can't wait to attend my convocation ceremony this Sunday. Yeah!!!!All are invited. Please bring along 'bunga' for me, k..hehe..







September 19, 2009

Salam Aidilfitri

Di kesempatan ini, saya dan keluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin kepada saudara-mara, sahabat-handai, dan kepada Muslimin Muslimat. Berhati-hati di jalan raya. Semoga lebaran ini dapat mengeratkan lagi ikatan silaturrahim antara kita semua.

Ikhlas daripada:

Hj. Md Azman Hj. Asran
Hjh. Zaliha Hj. Ismail
Nur Adibah
Mohd Hanif
Nur Atiqah
Muhamad Hariz
Muhamad Hilmi
Muhamad Aqil







September 17, 2009

Tak Putus Asa

Ini adalah salah satu gurindam dan seloka yang terdapat dlm buku Kalong Bunga oleh Za'ba. Mengikut yg asal, ayat-ayat yg digunakan adalah ayat dahulu kala. Penulis sudah menterjemahkannya ke ayat moden supaya lagi mudah untuk difahami. Gurindam yang sangat bermakna. Hayatilah...

Aku cuba mendaki - jatuh!
Aku cuba terbang - terhempas!
Aku cuba belayar - karam!
Habis sudah daya ikhtiarku.
Adakah aku berputus asa?
Tidak! Tidak!!

Aku cuba sekali lagi:
Aku siapkan lagi perkakas mendaki,
Aku baharui alat penerbanganku,
Aku baiki perahuku yang bocor,
Aku cuba untuk kali yang kedua
Ketiga, keempat, dan seterusnya.

Aku cuba lagi, cuba lagi!
Cuba lagi - hingga berjaya!

(Diadun dp. Fatimah S.B., dlm. U. Kk. 30 Nov. 1953).

Ambik Berkat =D

Punyele kan semangat nak konvo, setiap kali org convo, aku yg lbh2 semangatnye. Nak amik berkat le katakan. Hehe..Siap try pki robe lg. Tp robe bru UIA aku tak pakai lg coz aku nk pki robe aku sendiri. Bio suspens sket!Hehe...Ms aku dok GEMS tu, punyele ramai yg g convo. Jeles btol aku. Housemate aku je 3 org yg convo. Huhu..Pyle kan nk sgt convo tu (memandangkan convo UIA sgt lambat lg), aku sanggup g teman roommate aku, Rai g pulangkan robe die kat DSI, UTM. Sanggup beratur same2. Pastu g amik sijil n transcript die. Walaupun penat coz kene panjat bukit n jalan kaki sebab DSI tu kat atas bukit, ditambah pula ms bulan pose, takpele. Janji aku dpt merasai suasana convo. Cuma aku tak sempat je nk g mase Rai convo coz die convo ari Isnin while Zaza n Rahmah ari Selasa. So, wish jela congrats. Hee..Aku mmg semangat bab2 meraikan org convo ni. Jgn tak caye. Hehe..Tak sabonye nak convo melebihkan rase nak raya lak. Haha...Yela once in my lifetime tu. Raya tu once a year. Dr kecik da beraya. Convo ni, lain. Kalu nk convo lagi, kenela sambung master lak. Haha..Akan dipertimbangkan coz rasenye tak cukup kalu sekali je convo. Aku nk convo byk kali. Hehe..








Tak Sabo Nak Convo

Gambo ni diambil ms nak tgu ayah aku kuar dr dewan. Ms ni ayh aku convo. Sgt semangat ok. Tgk tu, masing2 ade pegang bunge nak kasi kat ayah. Aku ingat lg waktu ni, aku sanggup tak g Pertandingan Nasyid semata2 nak g tgk ayah convo. Huu..Aku mmg semangat bab2 convo ni. Setakat ni, aku da g convo UPM, UKM, UM, UIA UiTM. U2 ln tak g lg. Da menyaksikan 2 majlis convo dlm dewan. First, convo master ibu kat UM and second convo Cik Zal kat UPM. Wa, sgt seronok tgk diorang pakai robe tu. Nmpk kepuasan kat muka masing2. Yela, penat kan blajo tu. Waktu nile nak celebrate puas2 kn. So, kesimpulannye, aku mmg da tak sabo nk convo nih!!!!!Kalu dikira waktu blajo dr tadika sampai U :

Tadika = 2 thn, Sek Rendah = 6 thn, Sek Men = 5 thn, Matric = 2 thn, U = 4 thn

Bile dicampur2, adele 19 thn aku blajo. Pergh!Lame tu. Hidup aku byk dipenuhi dgn blajo jela. Adoyai!!Ni kalu tak dpt keje gaji beso, tak taule kn nk ckp pe lg. Huuuu............


September 16, 2009

15/9/2009

Nothing to say but that's my 24th birthday. As usual, takde parti yg dibuat, just terime ucapan dr rakan2. Sangat terharu coz masih ramai lg yg ingat besday aku. Ingatkan da ramai yg lupe. Maybe kat FB tu, kt bole tau besday kwn2 kan. So, senang le nak ingat. Aku sgt terharu bile my best friend yg da lameeee sangat tak jumpe die (jauh di mata tp dekat di hati) wish besday aku. Pg2 lps sahur die wish. Aku tau sms dr sana ke sini agak mahal tp aku sgt terharu weh. Even just a simple word:

Happy 24th birthday sayang!May all ur wishes cme true...

Ingatkan die da lupe aku. Seriously, ktorang da sgt lame tak jumpe. Bile die blk kg, aku plak kat u. Bile aku ade kat rumah, die plak da balik sana. Even raye pun mcm tu. Bile die blk ry, aku plak yg dok sibuk beraya kat tmpt ln. Isk2. Nak wat mcmanekn. Kalu dikire2, last aku jumpe die ms tu die kat matric lg. Ha, kirele bepe taun da ktorang tak jumpe. Huhu..Sgt lame kan?Ntah bilele nak jumpe. Die ckp, nk dtg convo aku bln 10 ni. Wah, sgt dialu-alukan. Aku tak dpt nak g convo die coz tersangatle jauh. Juz tgk gambo2 die jele..Huu..

One more thing, aku dpt sms dr lg sorang bff aku..Kalu ikutkan jam aku, lg 5 min nak msk besday aku tp die da wish awal. Die kate, ikut jam sender. Ape2 le..Ni sms die:

Dibut!Happy birthday yg ke 24! Semoga ko dipermudahkan segala urusan k..:-)

TQ le sgt ye. Dgn die ni pun aku da +,-,x,/ adele dlm 4 bulan da tak jumpe. Huu..Masing2 da wat haluan sendiri. Aku dok sibuk ngan GEMS. Si die dok sibuk dgn Training SIRIM. So, ktorg juz keep in touch thru sms, blog n FB ajele. Nasib baikle ade bnd2 alah tu. Kalu tak, berkirim surat jela ktorang mcm org dulu2. Hehe..Tak sabo nak jumpe convo ni. Huu..

Ramai lg yg wish aku ni. Thru sms : Tie, Atiq (my sis), Malin, Anum & Simma. Thru FB : Fiza Hanif, Haizul, Una, Mai, Kak Naji, Zulik, Iqa, Oren, Nadiah, Pipah, Wen, Boboy, Nor, Ya, Najib, Mizah, Zul, Rahim, Aziz, Nana, Mdm Fadhilah, Hadi, Ariz, Leha, Amir, dan ramai lg (sorry kalu ade yg termiss. Aku cube ingat sape lg yg wish aku nih). Even takde hadiah pun takpe. Janji ingatan dr korang tu yg lg bermakna. Serius!Aku tak mengharapkan hadiah tp doa korang yg sgt bernilai lg2 di bulan Ramadhan ni kn..Terima kasihle byk2..........Korang doakanle aku cpt2 dpt keje. Tak pun dpt sambung master ke. At least ade la gak arah tujuan hidup aku ni.
September 13, 2009

Otomen Mati

Hari ini tanggal 13/9/2009, Otomen anak kepada Combi dan cucu kepada Belang telah mati meninggalkan kami sekeluarga. Jasadnya telah selamat disemadikan di belakang rumah berdekatan dgn tmpt persemadian anak Belang dan anak Combi yg terdahulu. Moga Otomen aman di sana. We all luv u, Otomen!Rest in Peace.
September 11, 2009

Rindu!







Rindunye kat GEMS!Rindunye kat kwn2!!!Huhu.GEMS yg menemukan kita, tapi GEMS juga yg memisahkan kita..Uuuwaaa!!!!!

Long Story About My Placement

Wah, rsnye aku da lame tak menaip kat blog ni. Malas seh. Dgn byk bnd yg terjadi lately. Lagi mls le aku nk menaip. Online tu almost everyday aku wat tp tule. Nk menaip tu yg malas. Hmm..aku nk citele ape yg telah terjadi setelah aku tamat GEMS Part 1 akhir Ogos aritu.

Masa last day tu, perasaan mmg berdebar2 le sebab nk tau placement kat mane kn. Aku sgt mengharap, aku dpt Sime Darby tp jgn haraple dpt coz kali ni SD da tak amik bdk2 GEMS sbb diorg da ade training diorang sendiri. So, aku juz harap dpt company yg related dgn course aku n for sure le dpt dok kat Johor. Bknnye KL ok!Bile ms amik offer letter tu, mmg aku tak buka langsung. Yg bukakan adalah Rai, roommate aku. Aku da agak aku dpt MMHE coz Najib n Nisa dpt tmpt yg same gak. Alhamdulillah!Aku dpt dok kat Johor. Tp, aku mcm tak sedap ati coz ramai sgt yg dpt situ n the other thing is, ape relatednye MMHE ngan Biotech?Wah, tetibe soalan tu muncul di benak fikiran aku. Tapi, aku sedapkan ati je coz kwn2 aku ckp, company tu company besar n mayb diorg mmg nak ramai bdk practical. OKlah tu kan. Mmg ramai kwn2 aku yg dpt situ; Mar, Mizah, Azam, Nasrul etc including my housemates; Rai, Zaza n Rahmah. So, ktorang mmg tros decide nak dok serumah n Rahmah nak g survey rmh. OKlah tu kan. Senang ati aku. Transport pun mmg aku tak kisah coz Rai kata die nak bawak kete adik die. Oklah kn juz tong2 minyak jela ramai2. So, settle part tu.

Tetibe, ku sangkakan panas sampai ke ptg, rupanya hujan di tengah hari. Mcm2 hal yg berlaku. Huhu..Rase nk nangis plak bile ingat every single thing happened last week. Huhu..Aku decide tak nk call MMHE ari Jumaat. Aku nk call ari Selasa. So, yg da call adalah Nisa. Die juz ckp, PIC takde. So, ape2 hal nnt diorg email kat GEMS Secretariat. Oklah kn. Tetibe berlaku byk rumours. Ni yg mls nk cite ni. Huhu..First, dgr, MMHE nak wat interview utk suma yg dpt kat situ. Second, MMHE nak tapis balik based on course n CGPA (ms ni aku da start tak sedap ati coz confirm2 le course aku tak related dgn diorg), Third, da jgn call MMHE but call Khazanah. Tlh berlaku misscommunication between them. Huhu..So, aku decide tak call le diorg ms ari Selasa tu. Wait n see!

Ari Rabu pg, Rai msg, die ckp, Khazanah da start call sape2 yg dpt kat situ. Huhu..So, aku pun tunggu le phone call dr diorang tp takde ape2 pun. Then, aku ingat lg, masa tu aku kt UIA, tgh happy2 ngan kawan2, tetibe Najib msg, "Baik ko check kat email. Aku dpt kat Agrifood Puchong."Aku da tak sedap ati. Possibility aku nk dpt same tmpt ngan die adalah besar. Huhu..Dlm kalut2 lps settlekan clearance, aku tros gi ITD check email. Dgn segala hormatnye, aku telah ditempatkan di Hezmedia Creative Sdn. Bhd, Plaza Mont Kiara. Masa tu, otak aku mmg serabut r. Aku google company tu, mmg takde dlm internet. Pergh!!!!!Tak taule nk ckp pe. Aku tgk kat offer letter tu, ade name Asma. So, aku contact Asma. Asma tros call aku. Die ckp, die blur. Da tak larat nak nangis. Mase tu, aku ckp, sabo jela. Padahal dlm hati, siapa yg tau. Sorry to Mazma n Nadiah kerna aku telah meruinkan saat2 bersama korang. Huhu. Mmg muka aku da serabut le. Huhu..

Ptg, lepak bilik Ya. Nak tido, tp tak bole. Tetibe Asma call n die ckp, company tu tak tau pn yg ktorg akan start on 7/9. Company tu wat game ok!Sgt tak related ngan ktorang coz Asma Material Engrg. Mr. Hezri nk wat interview ngan ktorang tp Asma ckp, ktorang kat Johor. So, die srh emailkan resume ktorang. So, aku tros g CC Hafsa. Aku tros email resume aku. Nasib baik ade kat sent items email aku. Tp, resume tu mmg buruk r. Malas nak layan!Sambil2 tu aku on le FB beritau Wen, Aziz, n tah sape tah lg kat FB status aku. Tetibe tanpa diduga, aku nangis yg trok r kat dpn pc tu. Tak taule org2 di sekeliling perasan tak aku. Huhu..Tak tau nk ckp pe. Mmg sgt buntu waktu tu!Ptg, g berbuka kat bilik Yani. Mlm tu pun, aku mmg takde mood. Nak borak pnjg pun, mmg tak tau da nk borak ape. Sgt sedih!

Sok nye aku balik kg. Alhamdulillah!Mr Hezri kata, diorg tak bole accept ktorang n aku srh die call Miss Sabarina. So, skang ktorg free!Ptg, Asma msg yg die da dpt Kilang Honda kat Alor Gajah. Oklah. Better dr Hezmedia kan. Aku py tak tau le plak kn. Takde org call plak.

So, ptg Jumaat, aku decide nk call Miss Sabarina. Mule2 die nak letak aku kt company kat Bukit Jalil. Tapi, tetibe die letak aku kat Biotech Corp. Still kat KL but Alhamdulillah ade gak kenenye ngan course aku kn. Aku same dgn bdk2 Cherating n aku da contact diorang nk dok serumah dgn diorang. Pastu, Mr Syahmi dr GEMS plak call n aku start 14/9. Oklah. Ade seminggu cuti utk cari rmh.

Semlm, aku call Biotech Corp, Irshad n finally, Khazanah, diorang ckp, aku start 28/9 plak coz bdk2 Cherating mintak postpone lps raya. Hai, ape2 le..Plus, aku akan ade interview with Biotech Corp's Manager regarding our placement. Hai,. ape2 le. Malas da aku nak layan. Da byk sgt halangan ni. Da tak larat da nk pk.

Itu jela cite aku psl placement. So, sampai skang, aku kat rumah tak wat ape2. Jeles wei tgk kawan2 yg ln da start practical n mostly ckp best. Huhu..Hai, apele nasibku ini..Huhu..
September 3, 2009

SERABUT!!!!!!!!!

Aku serabut skang. Dunno wut to do..I'm blur + blank..hoho..O Allah!Please help and guide me to overcome this situation and difficulties..I know, setiap yg berlaku pasti ade hikmahnya. But, pls tunjukkan aku jalan yg btol supaya aku tak tersilap pilih..huhu..
August 23, 2009

Belum Terlambat

Assalamualaikum...

To all my dearie frenz and relatives,

Belum terlambat rasanya saya nk ucapkan Selamat Berpuasa kpd sume..Semoga Ramadhan kali ini memberi seribu makna kepada kita semua dan lebih baik dari Ramadhan yg sebelumnya.

Sempena bulan Ramadhan ni, saya nak menyusun sepuluh jari ingin memohon kemaafaan zahir dan batin jika ada tersilap kata dan tersalah laku semasa kita semua bersahabat. Kadang-kadang perbuatan yang kita lakukan kadangkala telah menyinggung perasaan rakan-rakan sendiri. Minta maaf ye kawan-kawan.

Akhir kata, selamat berpuasa..Perbanyakkanlah amal ibadat di bulan yan penuh keberkatan ini. Tak sabo nak balik rumah ni..Yuuhuu!!Nak bersahur dan berbuka di rumah walaupun cuti seminggu je before gi training plak. Babai. Take care..Wassalam..
August 22, 2009

Di Pagi Sabtu

Hai kwn2..Rasenye da lame tak menaip kat blog ni. Kemalasan yg amat ketara tlh berlaku. Hoho..Biasele da dok bz2 kat GEMS ni, internet connection pun tak best. So, terbantutle segala bnd yg nak diceritakan kat blog. Cerita tu byk, idea tu kdg2 dtg mencurah-curah tp...entahle..Malas btol!

Oklah. Tak nak cite pjg2. Arini ari 1st pose. Aku rs inilah 1st time aku berpuasa sbg perantau di Johor. Before ni kat PJ n Gombak. Perasaan menyambutnye bese2 je Entahle..Sebenarnye, aku tgh prepare utk dinner sok; tlg Wani and Anum gi beli souvenir utk dinner. Da bepe kali da gi kuar beli brg. Penat dow. Semlm le yg paling penat. Mmg kesian kat diorang. Aku sbg kawan, tlg le ape yg patut. Even aku bukanle under committe souvenir, tp tlg gak r. Special Team pun takde watpe. Nnt tinggal kena wat report jela ngan Miza.

Tak sampai seminggu da nak abis GEMS. Cerita2 kat GEMS nnt aku ceritakan next time eh?Hehe..Sedih plak rs nak tinggalkan GEMS ni. Lps ni, sumenye wat haluan masing2. Tak tau le lg dpt training kat mane. Jgn dpt KL suda. Aku tak nak dok kat KL. Kos sara hidup tinggi ma..Mane ckp ngan duit elaun yg aku dpt tu. Huhu..Unfortunately, dgr2 70% dpt kat KL..Huhu..Matile..Punyele aku lari dr dok KL, skali dpt. Mmg sadis r..Hoho..So, tgu jela resultnye Khamis dpn. Berdebar-debar beb!!Hoho..

OKlah geng. Da mls nak menaip. Housemates aku sume tgh dok tido lg. Bosanle plak. FB pun da takde ape2 aku nk godak. I'm wishing u'll Happy Fasting!May this Ramadhan is better than before. Insya Allah..TTFN!Wassalam..
August 17, 2009

I'm happy today!


Tak tau kenapa tp aku happy arini..Takdele happy sangat tp happy la..Haha..It can't describe by word..Mesti koramg tertanya-tanya kan sebab apa. As I said before, it can't be explained..I dunno how to explain it..Ok, chan chin chow!!Takde mood lg nak menulis..Kasi idea kat aku nk cite psl pe. Nnt aku pertimbangkan cadangan2 korang tu..TTFN!!
August 1, 2009

Takde Keje

Weh, sori r da lame tak update blog. Busy sgt. Nak menaip pun da malas..hoho..Byk nak cite activities yg da aku wat kat GEMS; Community Service, Team Building, Talent Day, Sport Activity, Business English, and Various Moduls. Nnt r kalu ade mase. Gambo2 pun aku takde sume. Tapi yg taunye aku mmg enjoy kat GEMS even masa 1st week tu aku rs mcm dok kat asrama. Hoho..Dgn building nye yg colourful n meriah..Hehe..Lebih kurang lg sebulan aku kat GEMS. Pastu akan gi job attachment. Tak taule dpt gi mane coz tmpt training berdasarkan result Profiling and performance individu kat GEMS. So, minta2 le aku dpt company yg aku minat. Kalu dpt Sime Darby lg best..(berangan je nih..kalu dpt pun, ape salahnye kan..hehe..)..Rase sedih plak nak abis GEMS. Ktorang kat GEMS mmg rapat r. Yela kalu da setiap hari asyik jumpe muka yg same je..Hee...Oklah. Malas nak membebel pnjg. Badan pun still sengal2 lg. Brul lps balik Team Building kat Desaru. Pastu naik bus ting tong semlm. Lagi le sengal badan aku. hoho..Oklah, adios. Tata!!
June 28, 2009

Kursus Profesionalisma Pemimpin Persatuan Belia

Seminggu sebelum gi GEMS aritu, aku gi r Kursus Belia wakil kampung aku. Sebenarnye mls nak gi. Confirm bosan kursus tu. Tapi, kesian plak kat Cik Cham coz takde org nak wakil. Aku gi r dgn Atiq.

Kursus tu start ari Sabtu pagi. Ikutkan jadual, regist dr pkl 8-9am. kat Hotel Seri Malaysia. Ktorang sampai dlm pkl 8.45am. Ingatkan da lmbt, skali tu ramai lg yang takde. So, ktorang kenale tgu sampai pkl 10.30am. Isk2. Bosan tahap cipan. Kalu dok rumah, bole aku tgk tv. Huhu.


Lps minum pg, start r ceramah psl belia. Tak tau ape2 kot. Atiq kena ty matlamat belia kg. Ade fail belia tak?Atiq hentam je. Aku pun tak tau ape2. Huhu. Mmg bidan terjun ktorang ni. Mlm tu, ade Sesi Dialog dgn Pegawai Belia Johor. Tapi, takde pun. Ktorang melantak makan je. Dgr org bagi ucapan. Pastu, borak2 jap ngan Fiza n Yati kat dpn bilik. Pastu terus tido. Yg ln sume gi Dewan Jubli Intan tgk Zamani. Aku mls nak gi. Baik bantai tido kat bilik. Hehe..

Esok pg, ade lg ceramah. Kali ni ceramah dari kaunselor STK. Best gak r. Menarik!Ktorang kene wat kertas kerja projek kat kertas mahjong. So, grup ktorang decide nak wat Pertandingan Permainan Tradisional. Permainnye adalah teng-teng, batu seremban, layang2 n gasing. Ntah ape2 je. Itupun tak siap tulis tentatif program n AJK. sebab mase da tamat. Merapik je. Ptgnye plak ade ceramah psl pinjaman kewangan. Punyele bosan. Aku tukang jaga slide kat depan. Tak dpt tido plak. Huhu. Lps tu, gi penutup kat Dewan Jubli Intan. Kalau tak gi, tak dpt sijil. Gi je le. Majlis abis pkl 6 pm. Itu jela citenye...


Ansol Couple WGM



I really miss this couple. They make me feel good and enjoy when watching them together. They're like the true newly weds couple. I like them so much!!Hope they can be together forever. This video is tribute to them.

GEMS

Hmm..Ingatkan nak attach gambo kat GEMS. Skali masa transfer gambo dr hp, tetibe hilang. Sengal py laptop. Ntah ke manele die letak. Tgh bengang nih!Isk2!!Ingatkan nak share ngan korang, skali tak dptle. Doa2 le kalu gambo2 tu tetibe ade balik. Nnt aku letak. Terus takde mood nak cite. Huhu..

Setakat ni, ok2 saja. I'm excited to go to another moduls. And the best thing is I want to learn poco-poco as best as I can. Hehe..I really enjoy it even tough I doesn't know well how to do the Step 2. This step is quite confusing becoz I've already learned different style from other friends. So, I can't follow it. Hehe..I really like Step 3. So cute bcoz we must 'goyang-goyang' our body. Haaaa..

Actually, I had an offer from BeST programme. Yesterday, I really dunno whether I want to stay at GEMS or join BeST. After smsing, YMing and Facebooking my friends, I want to stay at GEMS. Insya Allah kalu ade rezeki tak ke mana kan. So, I want to enhance my knowledge as many as I can. And do the best to show people that I can do. It is because we'll get the company during job attachment based on our performance during in-class training.

Oklah. Malas nak taip da. Tak best nak cite kalau takde gambo. Ok, take care. Tata!!
June 27, 2009

Nasib Orang Bujang

Bila nak kawin???
Di sini orang bertanya
Di sana orang menyoal
Tak kira teman mahu kenalan
Asyik-asyik itu je yang jadi bualan
Begitulah nasib orang bujang
Tak kira lelaki mahupun perempuan

Bila nak kawin???
Keluarga pun dah mula risau
Si teruna, emak bimbang jadi bujang terlajak
Si dara, ayah takut bergelar andalusia

Bila nak kawin???
Jiran turut sama menumpang tanya
Bila dijawab jodoh belum ada
Kata mereka, kita kenalah usaha
Mandi bunga salah satu caranya
Tak pun mandi ais boleh dicuba

Bila nak kawin???
Aduuuhh…aku disoal lagi
Kawin??? Nak kawin dengan sapa?
Calon pun takde.
Hah!!! Awak tu memilih sangat agaknya
Ewah-ewah sedap sungguh mulut berkata (aku ambil tunang @ suami kau, baru padan muka)

Bila nak kawin???
Akan ku kawin jam-jam ni juga ( haa…haa…haa)
Andai memilih suami semudah bershopping di pasar malam
Atau semudah membeli VCD cetak rompak
Atau sesenang memakan twisties..(yummyyyyy)

Bila nak kawin???
Aaahhh….sungguh aku bosan
Banyak yang lain boleh jadi persoalan
Kenapa asyik itu yang dihadapkan
Apa kita nak heran
Lambat cepatnya jodoh, Allah yang tentukan.

Bila nak kawin???
Pada yang masih bujang
Biarkanlah mereka terus bertanya
Usah ditunggu letih mulut mereka (Takkan letihnya sampai bebila..)
Kalau ada jodoh, Insya-Allah takkan ke mana.

Bila nak kawin???
Pada yang asyik menanya
Usah dirisaukan jodoh orang
Jaga masjid sendiri agar tidak goyang
Lain orang lain rezekinya
Syukurlah dengan apa yang kita ada.

PS : Mmg soalan ni sensitif. Lg2 utk org2 yg takde calon lg. Pening dibuatnye..Hoho...
June 7, 2009

Try letak video

video

Tgkle video ni puas2. Bole menari skali. Hehe..La, aku bole letak video tp lame r tgu. Ko try r lg skali...
June 1, 2009

Jalan-jalan Di Kluang

Ohoiiii!!!Arini takde ape nak cite...Bosan sering melanda diriku. Rabu ni ada interview Gems. Menurut Wen yg da diinterview, die kate senang je. Tapi, biasele aku. Cuak sentiasa. Aku mmg tak berapa gemar bab2 interview n presentation. Lg2 bab2 yg kena ada protokol. Aku mmg tak suke!Huhu..Ha, sebenarnye, aku nak cite psl aktiviti yg aku da wat minggu lps. Ari Isnin tu aku gi KL. Naik kat Kluang. Kebetulan ayah anto ibu kat Kluang coz ibu ada konvensyen kat IAB, Genting. So, ibu naik ngan kwn2 die. Ariz plak nak ke KL coz die ade interview ari Selasa tu. Jdnye, kebetulan gi KL, aku pun bercadanglah nak wat clearance kat UIA. Aku tak nak cite psl clearance yg sgt mengampakan aku tuh. Aku nak cite psl ape yg da aku wat masa kat Kluang. Hehe..

Begini ceritenye...Hehe..Ktorang bertolak dr rumah lbh kurang pkl 9 am. Sampai Kluang dlm pkl 10. 30 am. Terus tunggu kawan2 ibu sampai. Sambil menunggu tu ktorang gi r beli tiket ke KL n tiket balik rmh skali. So, disebabkan ktorang nak minta tlg Mak Uda amikkan kat Hentian Serdang, so, ktorang decide naik bus pkl 3.30 pm. So, ngam2 r sampai 6.30 lbh kat sana. Jdnye, ktorang tak pyh tgu lame kat sana. Mak Uda pun same. Lps ibu bertolak je, ktorang gi r mkn kat Stesen Kereta Api Kluang. First time gi situ..Org py le ramai. Tmpt tu masih mengekalkan binaan lama. Bagus r tu. Nmpk oldies. Aku suka!Ktorang pun order le roti bakar n teh tarik. Ariz order Kopi Ais. Mule2 order 4 roti bakar dulu. Skali da makan, masya Allah!!Best sgt!!!Aku yg waktu tu tgh mengalami sakit perut pun rasa nak tmbh lg. Ape lg, ayah tmbh lg 2. Haha..Sgt best!Padahal inti die juz kaya n butter. Tapi, sgt sedap!Tak tau r nape. Korang kena cuba!!Hehe..Harganye pun berpatutan. Smua skali harganye RM 10.20. Murah sgt!Nak dibandingkan kalu mkn kat kopitiam2 lain yg mahal.

Lps tu, ayah tinggalkan ktorang kat mall yg ade wayang tu coz Ariz nak cari kemeja die. Ayah terus balik. So, ktorang pun gi r jalan2 kat situ. Takde bnd sgt pun. Byk kedai baju je tp baju kemeja takde. Adale 1 kedai tu; Polo Haus tp mahal giler kemeja die. So, Ariz pun tak beli. Die kata sok gi Mid dulu b4 gi interview. Masa lmbt lg. So, ktorang decide gi tgk wayang. Mula2 nak tgk Syurga Cinta. Mcm best je tgk promo die kat TV. Skali start lmbt lg. So, ktorang decide tgk Night At The Museum 2. Hehe..Ape lg, gi r tgk!Takde org pun dlm panggung tu. So, layan r. Best r cite tu tp aku rs yg 1st lg best r. Hehe..Lps abis, ktorang gi semayang n beli jajan kat Giant. Pastu tros tungu bas kat Bus Stand die. Last2 ktorang naik bus dlm pkl 3.15pm. Ingatkan dpt bus baru. Skali dpt bus lame..Sengal pu Satria!xpele. Janji sampai. Ktorang sampai lbh kurang pkl 6.30 pm.

Itu jele citenye. Psl cite clearance tu, malas nak layan. Buat sakit ati je..Huhu..Ok, adios!Chow!


May 31, 2009

Kempen Derma Darah

Aku tgh bosan dok rumah!!Nak tido, aku rase da terlebih suda..Huhu..Takut muka aku makin sembap plak kalu tido byk. Oklah, minggu lepasnya ari Rabu aku, Atiq n Ariz telah ditugaskan utk menolong Mak Ngah selaku ahli AJK Derma Darah sempena Hari Guru Peringkat Daerah Mersing. Aku sebagai tukang kasi goodie bag kat penderma2 darah, Atiq bahagian registration n Ariz as a photographer. So, pg2 lg ktorang da bersiap. Ktorang gi pkl 7 am saing Mak Ngah yg nak ke sekolah dulu. So, sampai skola, dok lepak r kat dlm kete. Malas nak kuar. Segan ngan cikgu2 pun ye gak. Hehe..Skali tu adele nmpk 2, 3 org cikgu pakai baju PBSM. Atiq ckp, tu cikgu2 die. Die malas nak kuar. Skali tu, Ariz ckp, kot2 cikgu2 tu AJK gak. Ha, tetibe Mak Ngah dtg suruh tlg cikgu2 yg pakai baju PBSM angkat goodie bag letak kat dlm kete Cikgu Izhan..Hahaha..Gelak besar ktorang. Pyle lari tak nak jumpe cikgu. Skali kene buat keje da..Hehe..

Lps tu, gi r hospital. Aku ni bila masuk je hospital, perasaan seriau pun dtgle..Tak tau r nape. Huhu...Mak Ngah ckp, gi r cafe dulu, sarap. Ape lg, aku pun gi r sarap. Pekene lontong. Hmm..Tak terkata walaupun lontong tu takde tempe favourite aku..huhu..Lps tu, bermulala keje2 ktorang. Asalnye, aku semangat nak derma darah. Siap da bawa buku die lg. Skali tu, bile tgk syarat2 die, aku ade kantoi 1 coz aku demam dan batuk seminggu yg lalu. So, mmg tak bole. Lagipun aku wat keje arini. Kang takut pengsan plak mcm 1st time derma darah dulu. Hoho..

Keje aku amatlah bosan. Kene duduk kat dlm tu. Tgk cikgu2 derma darah. Pastu, kasi goodie bag tu. Adoyai, rasa nak tido je..Hoho..Bosan2 tu, aku gi r tgk Atiq kat bahagian registration. Ada cikgu tu baye aku je tp agak matured r. Isk2 bezanya dgn aku. Huhu...Ktorang siap borak r ngan Cikgu Norehan, Noreah, Rahimah and Rohana. Cikgu Rahimah and Rohana ni cikgu masa skola rendah tp diorang tak penah mengajar aku. Diorang mengajar Atiq and Ariz je. Tapi, diorang still kenal aku le..Hehe..Kesian Cikgu Rahimah sebab tak dpt derma darah coz die ada amik ubat sakit lutut. Ade le lg 2, 3 org cikgu yg tak dpt derma darah coz ade yg berbekam, lelah n amik ubat-ubatan esp ubat perancang keluarga. Diorang still dpt goodie bag. Yela, penat je dtg tapi tak dpt derma darah. Kesian gak r ngan diorang.

Dlm pkl 12 lbh tu, da takde org. So, kemas2 le ape yg patut. Ktorang pun dpt goodie bag n mee goreng. Sampai rumah dlm pkl 1 lbh. Itu jela citenye. Oklah tu. Ada gak keje dr takde. Ye tak?Bosan dok rumah. Takkan nak tido je. Huhu..






Rentetan FYPku: Part 2

Salam...Arini aku nak sambung cite psl FYP sebelum die semakin basi dan dilupakan oleh kita semua. Lps ni, tinggal sejarah jela yek. Result pun da kuar. Alhamdullilah. Bersyukur ke hadrat-Nya kerana result aku kali ini btr dr FYP 1. Berbaloi la ape yg telah aku wat termasuklah wang ringgit dan masa. Oklah, aku nak cite psl FYP 2 plak. Mcmane nak start ek?Kali ni, mmg menguji kesabaran aku la nak jadikan projek ni berjaya. Masa awal sem, aku n La penat le deal ngan org. Hampir setiap ari La call DBKL. Tp, tak bergerak ape pun. Die buat asam + perkasam + jeruk kot surat ktorang..Huhu..Geram tu tak payah cite r. Nak dipendekkan cerite, ada sorang pegawai ni, baik hati sgt nak tlg ktorang tanpa dpt surat dr pengarah beliau. So, ktorang dtgle pejabat diorang. Credits to cousin n paman La yg sudi amik ktorang dr stesen Star LRT. Kalau tak, tak sampai le ktorang. Sampai2 je, En. A kasile serba-sedikit data yg die ade. Tapi, dgn dukacitanya data psl projek aku tak dpt nak bagi coz DBKL tak handle scheduled waste..Hampa jugakle aku..Penat dtg jauh2. Tp, takpele. At least data La da dpt serba-sedikit. So, plan B nye, aku contact DOE KL. Die kata, kena kasi surat. So, on the spot aku tros fax surat thru fax department je. Senang!Pastu, bermulala sesi call-mengcall ty status surat tu. Sengal btol!Mcm kes DBKL, ntah ke mane le surat tu diorang letak. Last2 ada sorang pegawai tu kata, awak bole gi library ktorang. Segala data ada kat dalam Annual Report. Ha, ckp awal2 kan senang. Aiseh..Sabo jela..So, ktorang pegile plak DOE KL. Nasib baikle office die dkt je ngan stesen Star LRT Pudu. Jalan kaki je. Senang!So, ktorang pun gi r library diorang. Nasib baik le pekerja library tu baik. Thanx to akak (tak tau name)..Kalu ikutkan, ktorang tak bole pinjam sebahagian drpd annual report diorang coz takde card library tapi akak tu bg je. Janji pulang balik. Lagipun dia da xerox matric card ktorang. Akak tu ckp, kalu tak pulangkan, diorang akan cari ktorang kat u...Hehe..Ape2 le..Alhamdullilah..Byk gak r data aku ade..Senang keje aku. Tp, masa tu still blur lg sebenarnye. Sir nak date ape?Nak wat mcmane dgn data2 tu?Hai, susah btol kalu buat projek yg tak pernah lg senior2 wat. Huhu..Takde tempat rujukan. Huhu..

Masa tu, da nak separuh sem kot. Datuk K da marah2 coz die kata supposedly week 6 da settle projek ktorang. Yg die ckp, juz very easy!!!!!!!!!!!!!Sabo jela. Nasib baikle Dr. S baik. Die la yg bagi ktorang semangat masa ktorang da blur lps kena marah dgn sir. Huhu..Dr. S la yg start dulu bukakan ktorang jalan dan idea asal bentuk projek ni nanti berpandukan 1 journal ni. Seriously, sebenarnya ktorang da ada journal tu tp tak nmpk pe. Lps tu, dgn izin Allah, ada le sorang hamba Allah yg sudi nak tolong ktorang. Credits to Zahid and Syam. Kerana Syam le ktorang bole buat projek ni. Dgn idea die yg bernas itu, barule bole jalan projek ni. Mula2 die ckp kena guna Microsoft Access utk key in semua data. Last2 die ckp, bnd tu agak leceh r. So, die decide suruh wat form byk2 and wat link. Kat atas form tu, bole letak button, label, gambo, text dan mcm2 lg. So, aku pun watle.

Masa wat forms tu, ada lagi yg menguji kesabaran aku. Laptop aku lembap yg amat!!Masa tu rasa nak humban je laptop tu. Yela RAM die just 256 MB je kot. Manele nak tahan menampung program tu. Penah je forms yg aku wat, tetibe je hilang entah ke mana. Bygkan dr pg sampai tghari aku wat, tetibe hilang, Tak ke rasa bengang!Down giler waktu tu. Ptg tu, aku tros kuar gi JJ. Nak hilangkan tensen..Aku ni ade prob sket. Kalu tensen, mulala nak membeli..Hehe..

Oklah..Segala2 nye berjalan dgn lancar. Setiap kali jumpe Datuk K, die puas hati tp ade jela bnd nak yg kena tambah. Biasala, mana pernah nak puas kan. Takpele. Take it as a challenge!!Yeah!!Sir pun da tak marah2 lg. Yg lawaknya, ms tgh dok sibuk2 write up projek, barule sir kasi thesis master die yg ade kaitan ngan tajuk ktorang. Sabo jela. Cubala kalu sir kasi awal2 lagi masa wat FYP 1 lg. Dah lame kot ktorang paham n tak blur..Hmm...Sabo jela...

Lps tu, bermulala rentetan seterusnya. Anto report, poster, Poster Day, presentation and finally anto report hard cover. Masa Poster Day tu, oklah. Takut giler tapi takde bnd pun. Examiner tu sgt baik..Sporting plak tu. Masa presentation, lgle cuak!!Tak bole tido beb!Pg tu, beria-ia aku practise. Masa present, oklah. Examiners pun tak hentam ktorang. Nampak diorang excited tgk projek ktorang. Yg cutenye, Dr. Saedi siap tepuk tangan masa aku present. Comel la sir. Sentiasa give support kat ktorang. Baikle sir..Hehe..Tak sempat je nak amik gambo comel sir tu. Hehehe..TQ Sir!!!Ha, lps pezen tu, lega sgt. Tapi yg sengalnye, aku demam. Ya Allah!Mmg menguji btol. Dahle ada gak r report yg kene btolkan. Tajuk pun kena tambah sket. So, tajuk last aku adalah Integrated Scheduled Waste Management System in Kuala Lumpur using Expert System. Dlm demam n batuk2 tu, sempatle aku gi mkn2, jln2 n amik gambo ngan kwn2. Oklah kan..

Before anto final report, ktorang kene dapatkan signature examiners. Tu pun mencabar gak. Susahnye. Allah saje yg tau. Rasa da nak give up da aku. Xpele..kesabaran tu ada hikmahnye kan. Da mls nak taip tp finally, dptle aku anto report aku. Hehe..Sampai ke sudah, ktorang tak gi jumpe Datuk K. Takut oo..Ni die sibuk2 nak jumpe ktorang. Ntah ade ape ntah..Anto email, tak bls..Hmm..Agaknye, ape ye??Suruh sambung master?Jadi RA die?Entahle...