May 25, 2009

Rentetan FYPku: Part 1

Walaupun cite psl FYP ni agak basi tp aku nak cerite gak. Tak kira!!Oklah..Utk part ni aku nak cite psl FYP 1 dulu. FYP 1 ni aku amik ms Forth Year first sem. Tajuk da dpt awal2 ms before gi EIT lg. Seriously, masa nak pilih tajuk tu, aku n La da decide nak amik tajuk yg ade kaitan ngan Environment je. So, awal2 lg ktorang da tolak tajuk2 yg ade kaitan ngan animal n plant culture. Menurut Kak Ana, FYP psl Environment ok. Kalu msk lab pun tak susah. So, adele 2, 3 tajuk yg jd pilihan. Column supervisor dibiarkan kosong plak. Ni mesti tak kasi student pilih lecturer. Paham2 jela nape kan. hehe..So, ms gi jumpe Dr. Maan, berdebar gak r nak tau sape lecturer. Takut dpt Prof S. Nightmare oo!!Ms Seminar die SV ktorang. Da tak larat nk berdepan dgn die. Ktorang pilih Integrated Solid Waste Management System in KL. Tgk kt description psl project tu ade tulis ES and VB. Tp, ktorang haram tak tau ape. Huhu..Bile Dr. Maan ckp SV ktorang Dr. Nasreldin. Ktorang tercengang jap. Hehe..Mcm aku familiar je name tu. Bile sir ckp lg skali, ooo Dato' K rupenye..Hehe..Oklah lega!

So, ms sem 1 tu kene beli buku log and ade briefing dr Dr. Maan psl FYP. Then, kena jumpa SV psl tajuk masing2. First time jumpe sir, sir decide nak suruh Prof. S jd co-SV. Ktorang da menjerit-jerit dlm hati tak nak die..Huhu..Lps sir call die, die kate bz. So, tak dpt jd co ktorang. Fuh, selamat!Haha..Finally, Dr. Saedi jd co ktorang. Oklah tu!Hehe..Then, sir terangkanle serba-sedikit psl keje2 ktorang. Sir ckp very easy!Tapi, waktu tu, aku da blur. Sir ckp tak msk lab. Die tau ktorang pilih tajuk tu sebab ktorang tak nak msk lab. Hmm..tau2 je plak sir ni..hehe..Pastu, bermulalah keje2 ktorang. Tp, ktorang kene pecahkan tajuk dulu. Kena wat individual gak. Mula2 sir srh aku wat KL n La wat Selangor. Tetibe terasa beso plak scope tu. Last2 aku kene wat Toxic and Industrial Waste n La wat Municipal Solid Waste. Tu pun aku kene tuko da tgh2 sem. Ms tu da siap wat Literature Review kot. Penat wei!!Aku kene rombak balik semule. Sabo jela. Sir ckp senang je. Dahle every week nak ade bnd baru. Email dulu sehari before jumpe. Sabo jela. Tapi, ms tu aku still blur. Sebenarnya tajuk ktorang ni psl pe, nak wat mcmane?Cth senior pun takde. Huhu..Yg sir kasi thesis student PHD die. Tu pun hampeh. Tak membantu langsung!Ms wat Methodology, mmg taram je wei. Mati le masa presentation nnt.

Ms presentation menjelang tiba. Bile dicheck name examiner. Ya Allah!!!Mengucap pnjg aku!Org yg paling aku tak nak, tule examiner ktorang..Huhu..Paham jela sape. Sorg lg tu Dr. T..Hee..Ms nak pezen tuh, mmg tak tau pe wei.Ms pezen, mmg kena hentam teruk la. Examiners ktorang mmg tak puas hati ngan project ktorang. Tajuk aku kena tuka plak lg. So, aku decide tuko ke Scheduled Waste bcoz it's more specific. Lps pezen tu, mmg pening giler kepala. Ingatkan bole lega. Dok risau apele yg akan jd sem dpn nnt.

Ms cuti sem, sir da suruh start. La gi jumpa sir nak dptkan cd software tu. Aku tak dpt gi coz aku da blk kg. Last2, La kene beli sendiri kat Plaza Idaman. Ntah apo2 je. Kalau tau, awal2 lg before cuti ktorang da gi beli. Tak payah nk tunggu sir. Buang masa je. So, La pun pos le software yg tlh diburn kat aku. Aku try r install tp yg 2008 tak bole install. Just 2005 je yg bole install. So, ktorang decide nak gune tu je. Sesuka ati je. Tu pun takut gak kalu tetibe sir kate bukan softwarenye. Pasrah jela. Aku pun start le menggodak software tu. Haram tak tau ape!!Ada guna source code wei!!!Uwaaa, rasa nak nangis!!!Tak taule sape yg bole bantu ktorang..Huhu..Try le pahamkan ape yg ade kt dlm sotware tu tp tak tau pe. Sir dok kate very easy!Just key in the data and finish. Cakap mmg le senang. Try r wat!!Masa tu mmg tak puas atile. Yg psl data pun 1 hal. Aku tak tau data pe sebenarnya nak kena cari. Sir suruh gi DBKL, site buang smph amik gambo..Pastu nak watpe?Mmg totally tak tau ape2. So, ms cuti tu mmg tak start pe pun lg FYP. La da start contact org2 DBKL. Ha, nk deal ngan org ni pun 1. Susahnye. Sabo jela. Ntah bepe kali le nak kene contact. Sampai naik sem 2 pun tak settle2 lg...

Oklah tu je cite psl FYP Part 1. Sambungannye nntle yek..Hehe..Penat da ni menaip..Nak lg detail cite2 FYP ni, bukale blog Friendster aku n notes kat Facebook. Cite2 kat situ lg real coz menaip waktu tgh tension + sakit ati..Seriously!!Bole kena darah tinggi wei wat FYP nih. Nasib baik aku tak kena. Ok, chow!!


Olá! Se você ainda não assinou, assine nosso RSS feed e receba nossas atualizações por email, ou siga nos no Twitter.
Nome: Email:

4 comments:

Ir A.Aziz said... at Tuesday, May 26, 2009 at 6:18:00 PM GMT+8

Panjang giler.... Haha! Nak citer gak ar pasal fyp.

Nur Adibah said... at Wednesday, May 27, 2009 at 12:16:00 AM GMT+8

Biasele..Tu bru FYP 1..hehe..

Najla Shuhud said... at Wednesday, May 27, 2009 at 11:46:00 PM GMT+8

Bagus Dibut!!! Aku tunggu post ko.. haha..

Nur Adibah said... at Thursday, May 28, 2009 at 12:37:00 AM GMT+8

Kene amik mood dulu..Part 2 ade gambo..hehe..