May 24, 2009

Memasak Spagheti di Mlm Minggu

Tadi, dengan jayanye aku dan adk2 ku telah berjaya membuat spagheti..Asalnye, ptg td aku n Ariz tgk majalah Rasa nenek. Pastu tertengok plak resipi wat spagheti. Tetibe terbit idea ktorang utk wat spagheti. Ktorang pun menyelongkar le mencari bahan2 nak wat spagheti kat dapur rumah nenek. Yg ade just cheese cincang n prego 1 tin..Ape lg, amikle..Hehe..Mlm lps Maghrib, Ariz n Emy gi beli bahan2 yg lain; spagheti, ayam cincang (ktorang decide beli ayam coz ayah tak bole mkn daging), prego lg 1 tin, sosej, dan cendawan butang. Lps Isya', bru start wat. Dahle tgh kelaparan tahap cipan..huhu..Menggigil aku!Aku mmg tak bole tahan kalu da start lapo ni. Nak ckp pun da tak berdaya. Kalu kwn2 yg da biase ngan aku, taule aku mcmane. Hoho..Mule2, kene potong le sosej, cendawan butang, dan bawang2. Nasib baikle Ariz yg semangat nak wat spagheti tlg aku. Hehe. Ayah, Aqil and Emy gi tgk tv plak da. Sabo jela..Pastu, rebus spagheti n ayam cincang. Ktorang letak sket garam before letak bnd2 tu kat dlm air mendidih bcoz ptg tu ktorang tgk mcmane wat spagheti kat You Tube..Hehe..Aqil tukang set jam. Kalu ikutkan instruction kat tin prego tu, die ckp rebus ayam 10 min je..Ntah ape2 je ktorang..Haha..Tibai jela. Janji jadik. Ha, lps da toskan sume bnd2 tu, start le wat kuah spagheti tu. Mule2 mskan bwng. Bile da naik bau, terus letak prego yg 2 tin tu. Pastu, letak air sket supaya tak pekat sgt kuah tu. Letak garam secukup rasa. Hehe. Pastu, letak ayam cincang, cendawan dan akhir skali sosej. Hehe..Tunggu sekejap. Pastu, ape lg, makanle..Dahle tgh kelaparan, sedap jela spagheti tu. Haha. Tapi, kuah spagheti tu pekat sket. So, lps ni kena letak byk sket air. Hehe. Ha, lupe nak ckp. Yg cheese cincang tu tabur kat atas spagethi lps campur dgn kuah die. Spagethi ktorang okla. Not bad!!Hahaha.. Ade lbh sket, kasi kat rumah nenek. Biar nenek, tok ayah, mak ngah and Atiq rasa. Esok nak tau ape komen diorang. Hehe..Lps da mkn, kene kemas le plak kan dapur, Kang kalu bersepah, abisle kena marah ngan ibu. So, aku tlh membuli Ariz suruh die basuh pinggan mangkuk. Haha..Aku tukang lap meja, dapur, dan susun pinggan mangkuk kat dalam almari. Oklah tu kan?Fair r. Penat masak oo..Hehe..Oklah..Adios!!Lps ni nak try wat kek coklat plak..Sape ade resipi, kasi aku..heee..

Ps: Sori r takde gambo. Tak sempat nak amik gambo. Hehe..Korang bayangkan ajele yek..heee..
Olá! Se você ainda não assinou, assine nosso RSS feed e receba nossas atualizações por email, ou siga nos no Twitter.
Nome: Email:

4 comments:

Nur Adibah said... at Sunday, May 24, 2009 at 10:27:00 PM GMT+8

Aku try comment ni. Bole ke tak. Minat2 le bole..Hehe..

Nur Adibah said... at Sunday, May 24, 2009 at 10:27:00 PM GMT+8

Ha, bole pun..So, korang bolele mengomen yek cite2 aku..hehe..

Najla Shuhud said... at Sunday, May 24, 2009 at 11:48:00 PM GMT+8

Yeay! Akhirnye aku leh komen..

Dib, agak pening nak bc.. Better ko wat paragraph.. mata aku juling.. haha.. Memandai je aku.. hehe~

Nyway, rajin ko masak mlm2.. Selase ni jgn lupa bwk balik UIA.. haha!

Nur Adibah said... at Monday, May 25, 2009 at 9:33:00 PM GMT+8

Ooo..kene wat paragraph ek??Ha, nntle..Sok ko kene ajar aku mcmane nak centrekan gambo2 kat post blog..huhu..Ala, tu tetibe je terajin..Tak dapekle aku nk bawak sok..Lainle rumah dkt, bolele aku buatkan..hehe..(Alasan nih!Hehe..)