November 23, 2010

Impian Ibu

Wah, sungguh ramai kawan-kawan kawin tahun ini. Berderet-deret kad undangan aku dapat. Pergh!Memang superb!Memang umur 25 ini memang sesuai dah kalau nak jadi bini orang. Yeke?Haha. Cepatnya masa berlalu. Aku rasa macam baru je abis sekolah menengah. Tetibe tup tap tup tap, dah pun umur 25. Aish!!!Masa berlalu begitu pantas seh.

Apa kena-mengena tajuk aku dgn apa yang aku merepek kan ni?Aku pun idak lah taunya. Haha. Again!

Nak dijadikan cerita, Sabtu lepas aku, ibu dan mak cik aku pergilah menghadiri empat majlis pengantin. Dua daripadanya merupakan ex-classmates aku masa lower form. Mereka juga merupakan ex-students ibu aku sebab masa ktorang Form 2 ibu aku merupakan cikgu BM kelas ktorang. Heee............. Masa dalam perjalanan tu, macam-macamlah yang ibu aku katakan pasal majlis kahwin ini. Nak tau apa dia?

(1)Kalau Along (refer pada aku) kawin, ibu nak jemput Rela r jaga jalan.
~Pergh!Dasat btol tu. Tapi, dalam hati aku berkata, bagus juga idea tu. Haha.

Adakah abang-abang Rela sebegini yang ibu aku maksudkan?Hmm..

(2)Kalau Along kawin, ibu nak jemput budak-budak sekolah Arab buat persembahan nasyid.
~Pergh!Islamic tu. Tapi, memang aku pernah terfikir pun pasal benda itu. Aku tak nak majlis
aku nanti disulami dengan lagu-lagu yang 'lagha'. Haha.

Ibu aku nak suruh diorang nyanyi lagu nasyid apa ek?

(3)Ibu nak buat stall. Ada stall cendol, stall bla bla bla.
~Pergh, macam banyak lak bajet ke arah makanan dan minuman ni. Huu. Aku kena start
menyimpan duit dari sekarang ni. Chayok!

Adakah stall cendol sebegini?Cendol pun ada macam-macam jenis. Cendol yang macammana ibu aku nak?Hmm..Berapalah bajet untuk sekepala ek?

(4)Tak payah kasi orang goodie bag yang meraban-raban isinya. Kasi Yaasin suda. Kalu yang bukan Islam, kasi towel sorang satu. Boleh jugak diorang guna.
~Hmm, good idea too. Memang aku pernah terfikir gak pasal benda tu.
Yasin ye?Hmm..Apa2 lah ye.

(5)Nanti ibu jemput budak-budak sekolah bersilat.
~Ha, sudah. Aku dapat rasa memang akan ada performance masa kenduri nanti. Ibu aku
memang ramai kenalan cikgu-cikgu. Senanglah dia nak invite mana-mana budak.
Budak bersilat yang sebeginikah?Silat apa?Silat gayung?

Ha, itulah antara impian ibu waktu majlis kahwin aku nanti. Aku hanya diam dan berfikir sahaja. Apa akan jadi nanti?Haha. Aku pun cakaplah. "Tak tahulah bilanya nak kahwin." (dengan nada pasrah). Tiba-tiba ibu aku cakap, "Insya Allah tahun depan."Ha?What?Dengan yakinnya ibu aku cakap. Tanpa ragu-ragu. Aik?Siapa yang nak kena kahwin ini?Haha. Patutnya akulah yang cakap bila masanya nak berkahwin. Tapi, ibu aku yang confess kan on behalf of me. What a miracle!!Adakah ibu aku seorang ahli nujum yang boleh meramal bila aku kahwin?Idaklah ate tahunyeee...Haha.

Anyway, tahniahlah buat kawan-kawan yang telah atau yang akan mendirikan masjid buat masa terdekat ini. Moga berkekalanlah hendaknya. Moga akan mendapat anak-anak yang soleh dan solehah. Amin!
Olá! Se você ainda não assinou, assine nosso RSS feed e receba nossas atualizações por email, ou siga nos no Twitter.
Nome: Email:

10 comments:

HangLiJo said... at Tuesday, November 23, 2010 at 1:56:00 PM GMT+8

diba, cepat2 la ko tunaikan impian ibu ko..leh aku jln2 mersing..hikhi

Aqilah Suhaizam said... at Tuesday, November 23, 2010 at 2:44:00 PM GMT+8

Eeee best nyaa banyak betoii perfomace waaaaaaaa best gile ! Kalau nak jemput nasyid budak skola Arab jemput ah skola kitorang 'Mirwana Junior' . Muehehehehe :DD

Nur Adibah said... at Tuesday, November 23, 2010 at 2:44:00 PM GMT+8

Adoi Una. Berat seh. Mana aku mahu cari itu pacar?Hoho.

Nur Adibah said... at Tuesday, November 23, 2010 at 2:47:00 PM GMT+8

Pergh Qilah. Sape yg solo?Pakwe Qilah ke?Har har har.

NajLa ShuHuD said... at Tuesday, November 23, 2010 at 3:45:00 PM GMT+8

Nak tergelak jugak aku bc entry ni.. Ibu ko ngan mak aku seghopa jer kan? hehe~
Sabar Dibut.. Mari kita sama2 beruasaha..

Nur Adibah said... at Tuesday, November 23, 2010 at 6:43:00 PM GMT+8

Iyeke?(ala2 Charparela). Hahaha. Entahla wei. Tensen gak aku. Tp, aku wat bodo jela. Kalau tensen2 pun, bukannye dpt pakwe. Baik wat rilex je. Haha.

Nurlina binti Yusof said... at Wednesday, November 24, 2010 at 12:34:00 AM GMT+8

wa mst da byk mak awk pikir. so apa lg cpt2 la tunaikan.

Nur Adibah said... at Wednesday, November 24, 2010 at 8:16:00 AM GMT+8

Lina, tula pasal tp huhuhu. Ntahla.

Aisyah Mardhiah said... at Friday, January 27, 2012 at 10:34:00 PM GMT+8

cepat-cepat la jumpa PAKWE :D haha

Nur Adibah Md Azman said... at Saturday, January 28, 2012 at 9:42:00 AM GMT+8

Hamboi!Pandai ye. Isk2.