March 27, 2013

Ekspedisi ke Taman Negara Pahang

Hai semua!Jumpa lagi kita. Hari ini tengah ada mood nak menaip. Baik taip terus. Ini pun cerita da basi - cerita ekspedisi kami ke Taman Negara Pahang :)) Kami telah pergi ke sana pada 7/6/2012 hingga 9/6/2012. Ahli-ahli kumpulan kami ialah Zu (ketua ekspedisi), Ida, Sya, Kak Syakirah, adik Kak Syakirah (lupa nama..huhu) dan Kak Aza. Kami pergi ke sana di bawah pakej pelancongan, NKS Hotel and Travel. Jangan tanya berapa harga sebab saya dah lupa!!!!!!!!Mungkin RM 300++. Mungkinlah. haha.

Pada 6/6/2012, kami telah bertolak dari Tanjung Malim ke Bangi (rumah Abang Ida) setelah majlis Jamuan GSTT. Kami tiba di Bangi pada jam 12.30 tengah malam. Saya telah berjaya drive malam ke Bangi sambil ditemani Sya. Yeay!Pada keesokan paginya, kami telah bersiap-siap awal kerana kami perlu menaiki komuter untuk sampai di Hotel Mandarin Pacific. Kami menaiki komuter pada jam 6.30 pagi untuk mengelakkan kesesakan dan sampai lambat. Kami mendaftar di hotel tersebut dan seterusnya menaiki bas ke Temerloh. Yeehaaa!!!Setelah tiba di Temerloh, kami makan tengah hari dan solat jamak di sana. Seterusnya, kami ke Taman Negara Pahang dengan menaiki bot. Sangat excited!Perjalanan memakan masa lebih kurang dua jam lebih - sampai dah tak tahu nak buat apa di atas bot tersebut - makan, tido, borak, tido lagi :P Setelah tiba di sana, kami berehat-rehat sekejap dan membersihkan diri. Kami menginap di Liana Hostel. Pada sebelah malam, setelah makan, kami mengikuti aktiviti Night Trekking. Pelbagai jenis tumbuhan dan binatang yang dapat kami temui. Yang paling menyeronokkan ialah kami dapat melihat banyak rusa. hehe. Tapi dari jauh ajelah. 

Sebelum Menaiki Bot. Muka excited!haha.
Dari kiri - Kak Aza, Kak Syakirah & adik Kak Syakirah
Kami di Atas Bot!!
Menjala Ikan
Nigt Trekking

Keesokan harinya, pada sebelah pagi, kami mendaki Bukit Teresik. Sangat seronok!!!Track nya pun agak mencabar. Perasaan yang paling tak dapat digambarkan apabila kami berjaya tiba di puncak. Apabila dapat melihat pemandangan yang indah, seronok tidak terkata. hehe. Seterusnya, kami menaiki jambatan tergantung iaitu Canopy Walkway sepanjang 500 meter. Seronok!!!!Rugi kalau tak pernah naik. hehe. Takdelah gayat sangat. Biasa aje. Yang seronoknya apabila dapat menikmati pemandangan kehijauan hutan yang tak diteroka lagi. Sejuk je. Kami dilepaskan seorang demi seorang untuk mengelakkan jambatan tersebut runtuh. hehe. Ada yang gayat, ada yang excited dan bermacam-macam gaya lagilah :))Pada sebelah petang, kami pergi melawat Perkampungan Orang Asli. Tourist guide kami pun merupakan orang Asli di sana tapi pandai speaking wooo!Tabik pada Sam. eheh. Kami dapat melihat demonstrasi menghidupkan api dengan menggunakan kayu, menyumpit dan banyak lagi. Saya cuba untuk menghidupkan api tetapi apakan daya, tangan tidak kuat. haha. Memang tak menyalalah api tu. Kemudian, kami pergi mandi di sungai berdekatan. Disebabkan tak pandai berenang, kami main air dan pasir sahajalah. Semasa perjalanan pulang ke tempat penginapan, ada Rapid Water Shooting pulak. Habis basah baju, seluar dan tudung kena air. Kalah roller coaster weh. Pandai Sam ni ye nak kenakan kami. Sangat seronok!Hilang stress!Pada sebelah malam, kami menyertai aktiviti mencari binatang di ladang sawit dengan menaiki 4x4. Seronok weh!Tak dapat jumpa banyak binatang. Kami hanya jumpa ular dan kucing hutan. ohohoho. Tapi, kucing hutan sangat cantik. Badan berbintik-bintik tak macam kucing biasa.

Breakfast dulu ye :)

Lesen Mengambil Gambar

Atas Bot

Bukit Terisek

OTW to Bukit Terisek

Sam - Tourist Guide kami :)

Kepenatan dah sampai puncak. kwang2.

Canopy Walkway

Di atas Jambatan Tergantung.

Pemandangan yang Indah.

Tak boleh lebih yeee...

Di Perkampungan Orang Asli. Eh, sape yang amik gambo ni eh???

Daun yang boleh menggantikan kertas pasir - untuk melicinkan permukaan kayu

Demonstrasi menyalakan api
Sam ajo menyumpit

Belakang tu, rumah orang asli

Bersama-sama Sam

Kucing Hutan - cantik tak???

Keesokan harinya yang merupakan hari terakhir kami di sini, kami sempat mengambil gambar dan membeli cenderamata buat kenang-kenangan. Yang menyedihkan, kami tertinggal bot. Haish. Sabo jelah. Nasib baiklah mereka ada back up. Kami pulang ke bandar Temerloh dengan menaiki van. Lagi cepat dari naik bot rupanya. hehehe. Tamatlah ekspedisi 3 hari 2 malam kami di Taman Negara Pahang. Next plan???Gunung Kinabalu kah?hehehe.

Taman Negara Pahang




Till Then,

xoxo

Olá! Se você ainda não assinou, assine nosso RSS feed e receba nossas atualizações por email, ou siga nos no Twitter.
Nome: Email:

6 comments:

zue said... at Wednesday, March 27, 2013 at 4:18:00 PM GMT+8

dibah, gmbr yg captionnye "Menjala Ikan" tu ko amik gmbr ape sbnrnye?? haha

Nur Adibah Md Azman said... at Wednesday, March 27, 2013 at 4:23:00 PM GMT+8

Amboi2. Ko nmpk ape sbnrnye?Ak nmpk org menjala ikan je....kukui.

zue said... at Wednesday, March 27, 2013 at 4:25:00 PM GMT+8

haha...aku tau ape ade dlm hati ko...hikhik

Nur Adibah Md Azman said... at Wednesday, March 27, 2013 at 4:27:00 PM GMT+8

Eleh.....Ko tu yg nmpk dlu. Ak pn x perasan ape2. hakhak.

shazzy drogba said... at Thursday, September 19, 2013 at 1:25:00 PM GMT+8

salam. pakej rm300 ++ tu untuk brape orang?

Nur Adibah Md Azman said... at Wednesday, September 25, 2013 at 5:38:00 PM GMT+8

Ktorang pergi bertujuh aritu.