December 29, 2009

Lepas Gian Tulis Blog

Tgh dok bosan2 tgu minyak turun, ak mengambil kesempatan utk menaip blog. Da lame giler x menaip. Rmi da bertanye bile nk update blog. Adoyai. Ak mls tahap cipan. Mood pun x dtg2 untuk menaip. Padahal byk cite yg share ngan korang ni.

Currently, ak kat UPM. Bile org ty watpe?Ak mesti ckp, menanam anggur di UPM. Malas nak ckp byk2. Haha..Bile org ty da keje ke?Mesti ak senyum je. Ak mls nk elaborate pjg lebar. Nnt pjg plak ty nye lg. So, btr ak senyum je. Sambil2 tu bolele ak bersedekah. Hehe..

Skang ni bkn senang nk dpt keje. Nk kene panggil job interview pn ssh. Inikan plak nk dpt keje kan. Org kate, jgn pilih keje. Tp, bg akula, kita kene pilih keje gak. Bile kita minat ngan keje tu, baru ade passion nk wat keje tu n barulah ikhlas bekerja. Serius ni!Tp, ade gak org ckp, minat itu boleh dipupuk. Yup, I agree!Tp, x sume bnd kita bole memupuk minat itu. Mcm gak org. Kalu kita da tak suka ngan org tu, tryla nk pupuk minat kat org tu. Bole ke?Kalu ak, mmg tak bole. Jgn paksa diri. Nnt merana. Noktah.

Berbalik kpd cite psl keje td. Oklah kalu nk gain experience. Bole. Grab je ape yg ade. Dptkan pengalaman. If x suit dgn diri, blah je. Cri pengalaman lain lak. Nak dptkan keje yg sesuai, kita kena try n error. x semestinye, kita amk engineering, kena gak keje engineer unless mmg minat dgn field tu. Degree yg kita dpt tu juz tiket utk dptkan keje. In a real world, kita apply segala ilmu yg da dipelajari semasa sekolah n universiti.

Sambung master??Mmg dlm plan ak. Tp, problem paling besar adalah finance. Skang ni, blajo je kene ade duit. Sedih kan?Hutang blajo pn x bayar2 lg. Tu yg x berani nk sambung lg. Lainla ak sorang je dlm family yg blajo lg. Ni ha, bwk ak ade 5 org lg yg nk blajo. So, ak pk2. Baik ak keje dulu. Kumpul duit. If ade lg rs minat nk blajo, teruskanlah usaha itu.

Kepada kwn2 di luar sana yg senasib ngan ak, Gud Luck!Same2 le berdoa utk dptkan keje yg sesuai dgn diri masing2. Kalu susah sgt, keje je kat kg. Dok kg, lgla best. Mase abis blajo, mmg plan ak nk bekerja di kg je. At least di Johore. Da penat dok KL. Tp, rezeki utk bekerja di Johore masih x dpt2. Join training kt Johore, ingatkan dptle placement kt Johore gak. Tp, hampeh. Punah harapan ak. Sabo jela. Mmg dugaan utk ak. Insya Allah. Allah maha penyayang pada hamba-hambaNya. Sentiasa berdoa utk dptkan yg terbaik dlm hidup. Amin..
Olá! Se você ainda não assinou, assine nosso RSS feed e receba nossas atualizações por email, ou siga nos no Twitter.
Nome: Email:

4 comments:

HamiWeeRAé said... at Tuesday, December 29, 2009 at 5:48:00 PM GMT+8

wooh~!! dib, ganbatte!!
huh.. aku sgt setuju ngn ko psl cari keje tuh. alah, mcm aku mase blajo bio dulu la. aku bukan suke sgt pon. sbb tu la blaja suka-suki aku jer. cube wat bende yg kita mmg minat, lautan apipon sggp kuredah. betol x??
btw, cari pengalaman je dulu kn. penting gak tuh.
insyaAllah, nnt ade la rezeki tu nnt dpt buat benda yg kita suke. aku doa utk ko. n utk diri aku skali la. amin~ hehe^^

Najla Shuhud said... at Tuesday, December 29, 2009 at 11:30:00 PM GMT+8

Aku berdoa semoga ko mendapat kerja yg ko minat k.. Jgn risau, akan ade rezki di mana2.. Aku pn selalu pikr mcm apa yg ko pikir.. Aku yg dah dapat ni rase mcm xmo gi je.. Seperti x percaya & x yakin pd diri sendiri.. huhu~ Wish me all the best k..

Aqilah Suhaizam said... at Wednesday, December 30, 2009 at 9:55:00 AM GMT+8

pnjg lebar bcerite adik aku sorang ni yeh.hahah.smoga dapat kerja yg best!hahah

Nur Adibah said... at Wednesday, December 30, 2009 at 3:57:00 PM GMT+8

-Wee, tule..Doala yg terbaik utk kt sume..
-La, gud luck keje nnt. Ko try la dulu keje kt situ. If rase x bole, jgn paksa2 diri,k..
-Ai, sejak bile plak bdk ni jd akk ak??Aiseh..